Πνευμονική υπέρταση

900 300 Τζανογιώργης Ιωάννης | Ειδικός Καρδιολόγος

Πνευμονική υπέρταση

Τι είναι η πνευμονική υπέρταση;

Η πνευμονική υπέρταση προκαλείται από την αυξημένη αρτηριακή πίεση στα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.

Το αίμα μεταφέρεται από την δεξιά κοιλία διαμέσου των πνευμονικών αρτηριών στους πνεύμονες, οξυγονώνεται και στη συνέχεια επιστρέφει στην καρδιά για να μεταφερθεί μέσω της συστηματικής κυκλοφορίας σε όλο το σώμα.

Σε αντίθεση με την συστηματική αρτηριακή πίεση (την δύναμη με την οποία η καρδιά εξωθεί το αίμα στα αγγεία του σώματος), η πίεση  στους πνεύμονες είναι χαμηλή.

Οι υψηλές πιέσεις στο σύστημα των πνευμονικών αγγείων  και της δεξιάς καρδιάς έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση μόνιμων βλαβών τόσο στις πνευμονικές αρτηρίες όσο και στις δεξιές κοιλότητες της καρδιάς.

Ποια είναι τα συμπτώματα;  

Στα πρώιμα στάδια της νόσου τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται σε άλλες ασθένειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση της νόσου.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνεται:

  • Δύσπνοια, αρχικά στην προσπάθεια και αργότερα και στην ηρεμία
  • Κόπωση
  • Θωρακικό άλγος
  • Ταχυκαρδία ή αίσθημα παλμών

Ενώ σε όψιμα στάδια της νόσου είναι δυνατόν να εμφανιστεί

  • Δύσπνοια σε ηρεμία
  • Συγκοπτικά επεισόδια
  • Στηθάγχη
  • Οιδήματα κάτω άκρων και ασκίτης
Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της πνευμονικής  υπέρτασης  είναι πολλές φορές δύσκολη και ενδεχομένως  να χρειαστούν αρκετές εξετάσεις για την πλήρη τεκμηρίωση αλλά και την ανάδειξη της αιτίας.

Μετά την αρχική εξέταση μπορεί να τεθεί η κλινική υποψία για την πάθηση. Στη συνέχεια ένας βασικός καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplex καρδιάς, ακτινογραφία θώρακος. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να απαιτηθούν είναι  δεξιός καθετηριασμός της καρδιάς,  αξονική τομογραφία θώρακος,  σπινθηρογράφημα αερισμού/αιμάτωσης των πνευμόνων, λειτουργικός έλεγχος των πνευμόνων, καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης και εργαστηριακός έλεγχος.

Ποια είναι η θεραπεία;

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία που να θεραπεύει πλήρως την πνευμονική υπέρταση.

Αναλόγως με την αιτία που την  προκάλεσε  η αντιμετώπιση μπορεί να είναι διαφορετική.

Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Στις περιπτώσεις που η πνευμονική υπέρταση οφείλεται σε παθήσεις της καρδιάς ή των πνευμόνων πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη νόσος.

Για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση έχουν δοκιμαστεί διάφορες κατηγορίες φαρμάκων που έχουν δείξει σημαντική βελτίωση της πρόγνωσης της νόσου.