Καρδιακή ανεπάρκεια αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα

1024 683 Τζανογιώργης Ιωάννης | Ειδικός Καρδιολόγος

Καρδιακή ανεπάρκεια αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα

Δεν είναι λίγες οι φορές στο καρδιολογικό ιατρείο να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ασθενείς που περιγράφουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. 

Δεν είναι όμως και λίγες οι φορές που τα συμπτώματα αυτά αποδίδονται εσφαλμένα στην ηλικία ή σε άλλους λιγότερο σημαντικούς παράγοντες. 

Επιπλέον, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση αισθάνονται και περιγράφουν πολλοί από τους ασθενείς που επισκέπτονται το καρδιολογικό ιατρείο. 

Τι είναι όμως η καρδιακή ανεπάρκεια; 

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη λειτουργικότητα της καρδιάς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία της καρδιάς να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Συνήθεις αιτίες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας είναι η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα μυοκαρδίου. Μπορεί όμως να οφείλεται σε βαλβιδοπάθειες, αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση, μυοκαρδιοπάθειες ή άλλες λιγότερο συχνές αιτίες 

Ποια είναι τα σημαντικότερα συμπτώματα που πρέπει να προβληματίσουν ένα ασθενή και να τον οδηγήσουν στον καρδιολόγο για έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας του;

Κόπωση – Όταν η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, οι ενεργειακές ανάγκες του σώματος δεν καλύπτονται ικανοποιητικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα γενικευμένο αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης

Δύσπνοια – Η συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσπνοεί. Η δύσπνοια μπορεί να είναι εντονότερη όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος ή μετά από άσκηση. 

Βήχας ή συριγμός – Η πνευμονική συσσώρευση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση βήχα ή συριγμού σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. 

Οίδημα – Ένα αποτέλεσμα της καρδιακής δυσλειτουργίας είναι η εμφάνιση οιδημάτων στα κάτω άκρα κυρίως αλλά σε σοβαρότερες περιπτώσεις και στην κοιλιακή χώρα. Όταν το οίδημα είναι γενικευμένο έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του σωματικού βάρους. 

Ζάλη – Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να υποφέρουν από επεισόδια ζάλης. Οι αιτίες είναι πολλές: χαμηλή αρτηριακή πίεση, αρρυθμίες, λήψη φαρμακων είναι κάποιες από τις πιθανές αιτίες. 

Ταχυκαρδία – Πολλές φορές η καρδιά που ανεπαρκεί προσπαθώντας να αντισταθμίσει την μειωμένη συστολική λειτουργία συσπάται ταχύτερα. Κάποιες φορές η ταχυκαρδία συνδυάζεται και με αρρυθμία, με αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί λιγότερο ικανοποιητικά. 

Περιορισμός της δραστηριότητας – Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια πολλές φορές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καθημεριές τους δραστηριότητες εξαιτίας της κόπωσης και του αισθήματος δύσπνοιας που έχουν 

Τα παραπάνω συμπτώματα φυσικά δεν επιβεβαιώνουν τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας. Όμως η παρουσία τους πρέπει να προβληματίσει τον ασθενή και να τον κάνει να αναζητήσει εξειδικευμένη βοήθεια με στόχο τον αποκλεισμό ή την πρωιμότερη διάγνωση της.