Μείωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων μετά από χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής το βράδυ

1024 768 Τζανογιώργης Ιωάννης | Ειδικός Καρδιολόγος

Μείωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων μετά από χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής το βράδυ

στόχος μας είναι η πρόληψη και η προαγωγή του υγιεινού τρόπου ζωής

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημαντικό παράγοντα μείωσης των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.  

Συνήθως τα  αντιυπερτασικά φάρμακα χορηγούνται  τις πρωινές ώρες. 

Μια νέα μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την τακτική. Πρόκειται για την Hygia Chronotherapy Trial και δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal. 

Η μελέτη τυχαιοποίησε 19.084 ασθενείς να λάβουν την  φαρμακευτική αγωγής τους το πρωί ή το βράδυ προ του ύπνου και τους παρακολούθησε για 6 έτη. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι ασθενείς που έλαβαν την αντιυπερτασική αγωγή τους πριν από την κατάκλιση είχαν κατά 45% μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Συγκεκριμένα, φάνηκε μείωση 56% στον καρδιαγγειακό θάνατο, 34% στο έμφραγμα μυοκαρδίου, 40% στην ανάγκη επαναιμάτωσης, 42% στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας και 49% στην εμφάνιση ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές βασισμένοι στα ευρήματα της μελέτης συστήνουν την λήψη της αντιυπερτασικής αγωγής προ της κατάκλισης καθώς και τη συστηματικότερη χρήση της 24ωρης μέτρησης της αρτηριακής υπέρτασης (holter πιέσεως), για ανάδειξη υψηλών τιμών στη διάρκεια της νύχτας.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη με μεγάλο αριθμό ασθενών που θέτει κάποια καίρια ερωτήματα ως προς τον τρόπο χορήγησης της αντιυπερτασικής αγωγής με σκοπό την βέλτιστη αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης. 

Πηγή 

Medscape